PVC DOĞRAMANIN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ
Kapı ve Pencere sistemleri sert plastikten imal edilmektedir. Exruder teknolojisi ile üretilen profiller, bu işlem sırasıyla yaklaşık 200ºC`ye tabi tutulurlar. Şekillerini aldıktan sonra ortam sıcaklığında karbon bağlarının çözünmesi mümkün değildir. Bu nedenle doğa plastiği yok edememektedir.
Günümüzde gelişmiş ülkeler inşaat sektöründe, binalarda PVC pencere kullanma zorunluluğu getirmektedirler. Çünkü insan sağlığı için PVC doğramanın hiçbir tehtidi söz konusu değildir. Bu nedenledir ki çocuk oyuncakları yemek yenilen su içilen ve içilen ve gıda sektöründe kullanılan koruyucu kaplar PVC`den yapılmaktadır. PVC`nin kanserojen olmadığı konusunda PÜKAD (Plastik Profil Üreticileri Kalite Birliği Derneği) başkanı ve İ.T.Ü. Makine fakültesi öğretim görevlisi Dr.Mühendis o Muzaffer Tamer`in Yayımlarında geniş bilgiler mevcuttur.
Ayrıca PVC kapı ve pencere sistemleri üreten tüm firmaların teknik eğitim kitaplarında bu konuda bilgiler mevcuttur. PVC doğrama ve kanser arasındaki ilişki sektördeki alternatif rakipler, özellikle ahşap doğramacılar tarafından çıkartılan yalan iftiralardır. PVC teknolojisi daha gelişimini tamamlamamış olmasına rağmen çok hızlı geliştiği için günümüzde girmediği sektör kalmamıştır. İnsan sağlığına zararlı olsa idi gelişmesi mümkün olmaz özellikle gelişmiş ülkelerde tercih sebebi olmazdı.
ISI YALITIM DEĞERLERİ NELERDİR?
Kapalı mekanların ısıtılması ve soğutulmasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, mekanın yapı elemanlarının ısı iletkenlik özelliğidir. Bina içi ısıtma ve soğutma veriminin yükseltilmesi için seçilecek en etkin yollardan biri tercihen "yalıtkan" malzemelere yönelik olmasıdır. PVC bu malzemelerden biridir. PVC`nin ısı iletkenlik katsayısı 0,13 kcal/mh C0 dir. Aynı tabloda metallerin yüksek düzeyde iletken bir malzeme olduğu ise çok açık bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle Bayındırlık Bakanlığının, 30 Ekim 1981 tarihli yönetmenliği ile Türkiye çapında doğrama malzemesi olarak metal kullanımı kısıtlanmıştır. PVC Doğrama kullanıldığı zaman;
Pencerelerdeki ısı kaybı, ahşaba göre %33-35, normal alüminyum doğramaya göre ise %25-39 oranında azalmaktadır.
Kalorifer tesisatında özellikle radyatör dilimi ve grubu azalmakta, kazan küçülmekte, ısınma ve tesisat malzemeleri düşmektedir. Diğer malzemelerin çift camlı maxsimum ısı yalıtım değerleri ise tabloda görülmektedir.
Pvc Pencere Sisteminde Isıcam kullanıldığında ısı yalıtım değeri 2.5 W/m K. Olan bu değer çoğu Avrupa ülkesinde kabul edilen standart değerlerin üzerindedir.
Pvc Pencere Sisteminde ısı tasarrufu ise %46 dır.
ALÜMİNYUM - AHŞAP - PVC PENCERE SİSTEMLERİ "K" KATSAYISI DEĞERLERİ
(Çift Camlı) Basit Alüminyum Pencere Sistemi K = 5.6 W/m2 K
(Çift Camlı) Contalı Ahşap Pencere Sistemi K = 3.0 W/m2 K
(Çit Camlı) PVC Pencere Sistemi K = 2.6 W/m2 K
DOĞRAMA MALZEMELERİNİN ISI YALITIM DEĞERLERİ (DIN 4108)
Ahşap 0.12 k.cal/m2 h0C
Plastik 0.13 k.cal/m2 h0C
Demir 50 k.cal/m2 h0C
Alüminyum 175 k.cal/m2 h0C
PVC DOĞRAMALARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR;
PVC Pencerelerin Temizlik ve Bakımı
PVC Pencere ve kapilarda profillere yapışmış boya, harç gibi maddeler hemen ama kazımadan ozenle temizlenmelidir.
Temizlerken kullanılan deterjanların aşırı partiküllü olmamasına dikkat edilmeli sıvı veya kremli olanlar tercih edilmelidir. Metal donanımlı su veya sabunla temasından kaçınılmalıdır.
PVC Sistemler çözücü veya ağartıcılarla temizlenmemelidirler.
PVC pencerelerin yoğun yağışlı hava şartlarında dahi su tahliyesini güvenle sağlıyan su kanalları zaman zaman temizlenirse daha iyi sonuç verir.
PVC YAPI ELEMANLARININ YÜZEYİNDEKİ TERLEMEYİ ÖNLEMEK İÇİN...
1. İçerdeki ısı 20-22ºC dolaylarında olmalıdır.
2. Yapının banyo-WC gibi yoğun su kullanılan bölümleri Pencere ile havalandırılmalıdır.
3. Yemek pişirilirken açığa çıkan su buharı ocak üstü aspiratörlerle giderilmelidir.
4. Günde en az 4-5 defa havalandırılmalıdır.
PVC KOKU YAPAR MI?
Kullanılan PVC pencere ve kapılar, katı haldedir ve oda sıcaklığında herhangi bir gaz çıkışının olması beklenmez. Bununla birlikte, PVC pencere profillerinin takıldığı yerlerde, bir kokunun varlığından bahsedilir ve tedirgin olunur. Her yeni malzemede olduğu gibi, PVC profillerde de imalat ve nakil v.b. nedenlerle üzerine sinmiş olan koku olabilir, ancak bu kısa sürede yok olur. PVC profilleri, yapılan test sonuçlarının da gösterdiği gibi, hava ve su sızdırmazlığı açısından mükemmel" dir; dolayısıyla odanın içinde sonradan oluştuğu söylenen her tür koku, bu üstün `sızdırmazlık" nedeni ile, ahşap malzemede olduğu gibi, dışarıya sızamaz ve bu nedenle zamanla yoğunlaşarak artabilir. PVC profil taşıyan pencerelerin, zaman zaman açılarak odanın havalandırılması, şüphesiz sağlıklı olacaktır.